Een kijkje achter de schermen: Barbus de boosdoener

Geschreven op door

Er komt een klant binnen met een Barbus Lateristriga. Ze legt uit dat de in de regel vredelievende Lateristriga een behoorlijke chaos veroorzaakt in haar aquarium. Deze uitzondering op de regel jaagt andere vissen op, vernielt de planten en is eigenlijk in het algemeen gewoon een eikel. Of wij hem willen hebben. We vangen vaker vissen op die mensen niet meer willen. Hoe erg kan het zijn, toch?

barbus lateristrigaDe vis wordt bij andere Barbelen geplaatst, zodat hij zich in de groep op zijn gemak kan voelen. Een foute inschatting, want binnen de kortste keren heeft de Barbus Lateristriga de hele bak op zijn kop staan. Doordat hij zo aan het jagen is zorgt de Lateristriga snel voor een behoorlijk aantal doden in het aquarium.

Tijd voor een nieuw plan. We halen de Lateristriga weg bij de Barbelen en plaatsen hem bij een paar van de meest agressieve Cichliden die we hebben. Daar hebben we geen last meer van, denken we. Een paar uur later hebben de Oscars echter bijna geen vinnen meer en ligt de Flowerhorn te hyperventileren in een hoekje. 

Lateristria Piranha'sDe baas zijn breekpunt is bereikt. ‘En nu heb ik er **** genoeg van!’ Hij marcheert met een visnet in zijn hand naar de Lateristriga, vist hem uit het water en mikt hem bij de Piranha’s. Zo.

Licht geschokt, maar toch met enige voldoening kijk ik toe. Er gebeurt niks. Een dag later nog steeds niks. We zijn nu een week verder en de Piranha’s hebben de Lateristriga inmiddels geaccepteerd. Diep in zijn hart was hij blijkbaar altijd al een van hen.