Pentazona Special: Pangio Kuhli

Geschreven op door

Deze Pentazona Special is één van mijn persoonlijke favorieten. Ik word al blij van de naam Kuhli (uitgesproken als ‘koelie’). Het zijn super vriendelijke beestjes die enthousiast rondscharrelen over de bodem van je aquarium wanneer ze niet druk bezig zijn met hun middagdutje. Ze zijn geschikt voor bijna ieder aquarium, maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten. 

Een echte modderkruiper

KuhliHet is belangrijk dat je een fijne, niet scherpe bodem in je aquarium hebt – Kuhli’s houden van wroeten in het zand tijdens hun zoektocht naar voedselresten of een goede slaapplek. Omdat de Kuhli in de natuur voornamelijk voorkomt in Thailand, Indonesië en Maleisië wordt hij ook wel eens Indische Modderkruiper genoemd.

 

Kuhli’s kruipen graag tussen planten en stenen op de bodem en wurmen zich door elk kiertje dat ze tegenkomen. Houd er rekening mee dat ze niet zo slim zijn. En niet zo handig. En ze kunnen niet achteruit. Zorg er dus voor dat ze zich niet kunnen verwonden of klem zwemmen. Soms worden ze na een tijdje gevonden achter een achterwand of in het filter, dus let er echt goed op dat je ze tegen dergelijke plaatsen beschermt.

Voeding

KuhliiHet is belangrijk om te weten dat Kuhli’s voornamelijk ’s nachts en in de schemering actief zijn. Geef ze dus te eten net voordat het licht van het aquarium uit gaat. Ze vinden levend voer erg lekker, maar er zijn ook voedertabletten speciaal voor bodembewoners zoals de Kuhli. Het zijn echte vreetzakken die je bodem goed schoonhouden en opruimen. Ze eten op wat de rest van je vissen laat liggen. Een te dikke Kuhli is dus vaak ook een teken dat je de rest van je vissen teveel voert!

Overige info

Kuhli'sKuhli’s zijn scholenvissen en hebben graag soortgenoten om zich heen om samen mee in een kier te kruipen. Ze worden zo’n 8-10 cm groot. Het man/vrouw verschil is moeilijk te zien. In de regel hebben de mannen iets grotere borstvinnen en zijn de vrouwen wat dikker.

Het aquariumwater is liefst tussen de 23 en 28 graden, met een PH van 6-7,5. Als je goed voor ze zorgt kunnen Kuhli’s in een aquarium wel 10 jaar oud worden!